HIVA-KU Leuven > Activiteiten > Seminarie 'Ledenbetrokkenheid in co÷peraties: kracht en uitdaging'

Seminarie 'Ledenbetrokkenheid in co÷peraties: kracht en uitdaging'

dinsdag 6 december 2011

Onderwerp

 • De coöperatie put haar kracht uit de bijzondere relatie met haar vennoten. Het is een uitdaging om die relatie op te bouwen en permanent te voeden. Dit vereist gemotiveerde en geïnteresseerde leden. Het vraagt ook om aangepaste kanalen en methodes van informatie-uitwisseling en besluitvorming.

  Coöperaties zijn zich steeds meer bewust van deze uitdaging en het voordeel dat het coöperatief model biedt in vergelijking met andere ondernemingsmodellen (in termen van kapitaalsopbouw, impact op de markt,  en loyaliteit van de gebruikers). Traditionele en soms zeer grote coöperaties vernieuwen hun ledenwerking. Precies omwille van de dynamiek met de leden, wordt dit model ook door nieuwe coöperaties ontdekt als antwoord op hedendaagse maatschappelijke uitdagingen (kinderopvang, woonzorg, duurzame productie en consumptie, mobiliteit, …). Ook in de nieuwe zogenaamde multi-stakeholdercoöperaties wordt gezocht naar modellen om verschillende types van leden te betrekken.

  Dit seminarie biedt een antwoord op volgende cruciale vragen:
  - welke types leden kennen coöperaties?
  - waarom ledenbetrokkenheid organiseren?
  - hoe ledenbetrokkenheid organiseren?
  - hoe leden te rekruteren en te motiveren tot betrokkenheid?

  Verschillende cases, van verschillende grootte en uit uiteenlopende sectoren, getuigen hoe zij het aanpakken. Dit seminarie is een must voor alle coöperatieve vennootschappen die (willen) werken aan de betrokkenheid van hun vennoten.

  Tijdens dit seminarie geven we een algemeen kader (Caroline Gijselinckx, HIVA-K.U.Leuven), inzicht in hoe je ledenbetrokkenheid structureel verankert in de statuten van de coöperatie (Lieve Jacobs, Cera) en getuigenissen uit de sector (Eddy Leloup, Milcobel; Dirk Vansintjan, Ecopower; Marius Snauwaert, Leren Ondernemen).

  We starten om 17 u. met een lichte maaltijd en eindigen omstreeks 20 u. Deelname is gratis, maar het aantal inschrijvingen is beperkt tot 40.

  Inschrijving via Béatrice Godart [b.godaert@febecoop.be]


Programma

folder (pdf)

Praktische info

Plaats: HIVA-K.U.Leuven, Parkstraat 47, 3000 Leuven