U bent hier: Home / Pers

HIVA in de pers

ARCHIEF | HIVA in de pers 2014

 

'Vlamingen kopen geen woning meer 'voor het leven'
MONEYTALK KNACK.BE, 2 maart 2015. Wie een woning koopt in Vlaanderen, doet dat almaar minder 'voor het leven'. Eerst een klein huisje kopen, om later met de opbrengst daarvan een grotere woning te financieren: dat is de trend van de jongste jaren. De sterk toegenomen woningprijzen van het afgelopen decennium zijn de voornaamste reden.
Vastgoedsector: ''Minder eigen huizen door de banken'' (video)
TV LIMBURG, 1 maart 2015. "De banken moeten gemakkelijker woonleningen toestaan", dat zegt CIB Limburg. Dat is de beroepsvereniging voor vastgoedmakelaars. Ze reageren daarmee op de trend dat steeds minder mensen een eigen huis hebben. Dat was één van de belangrijke conclusies uit het Grote Woononderzoek van het Steunpunt Wonen. Ook discrimineert 1 op de 5 verhuurders in Vlaanderen op basis van de afkomst van de huurders.
Uit het leven. En ze werkten nog lang en gelukkig
VITAYA MAGAZINE, maart 2015.
Miljoen woningen niet in orde
HET NIEUWSBLAD (Bron: Belga), 28 februari 2015.
Miljoen woningen niet in orde
HET LAATSTE NIEUWS HLN.be (Bron: Belga), 28 februari 2015.
1 miljoen huizen in slechte staat (video)
VTM Nieuws, 28 februari 2015. Eén op de drie huizen in Vlaanderen is niet in orde. Dat komt overeen met maar liefst één miljoen gebrekkige huizen, zo blijkt uit een groot onderzoek van het Steunpunt Wonen. Het gaat het vaakst mis met de elektriciteit, daarna met verwarming of verluchting. Door dat laatste ontstaat er risico op CO-vergiftiging. Opvallend is dat huurhuizen er slechter aan toe zijn dan koophuizen.
Aantal huiseigenaars neemt af
DEREDACTIE.BE, 28 februari 2015. Het aantal Vlamingen met een eigen woning is de laatste tien jaar afgenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Steunpunt Wonen. Tien jaar geleden was 75 procent van de Vlamingen huiseigenaar, in 2013 was dat cijfer tot 70,4 procent gedaald.
Grote Woononderzoek
RADIO 1 (ochtendnieuws), 28 februari 2015.
Bijna helft private huurwoningen haalt norm niet. Miljoen woningen niet in orde
DE STANDAARD, 28 februari 2015.
Baksteen blijft op de maag liggen. Het Grote Woononderzoek toont dat er steeds minder huiseigenaren zijn
DE MORGEN, 28 februari 2015. Hoe wonen Vlamingen vandaag? Dat was het uitgangspunt van het Grote Woononderzoek, waarvoor wetenschappers van het Steunpunt Wonen 10.000 gezinnen interviewden. De Morgen kon de studie exclusief inkijken.
Een vijfde van de verhuurders discrimineert. Studie bewijst dat mensen van vreemde origine worden geweigerd
DE MORGEN, 28 februari 2015. Meer dan een op de vijf verhuurders wil geen huurders van vreemde origine. Mensen met een inkomen van het OCMW worden dan weer door ruim een op de drie verhuurders wandelen gestuurd. Dat blijkt uit een grote woonstudie die het Steunpunt Wonen volgende week voorstelt.
Huurprijzen bleven achter bij woningprijzen. Analyse Verhuren blijft interessant, ondanks toegenomen verschil tussen huur en woningprijs.
DE STANDAARD, 24 februari 2015.
Wel inkomensverhoging voor verhuurders?
DE STANDAARD, 19 februari 2015.
Lage rente haalt lucht uit de huizenmarkt
DE STANDAARD, 19 februari 2015.
Prof. I. Nicaise: 'In België is het aantal schoolverlaters eerder stabiel gebleven, of zelfs licht gedaald'
KNACK Factchecker, 18 februari 2015.
Sociaal akkoord is geen garantie op sociale vrede (opinie)
DE TIJD, 17 februari 2015. Een interprofessioneel akkoord garandeert de sociale vrede niet. Het kan nog mislopen in de sectoren en de vakbonden en de werkgevers kunnen rond alle niet-besproken thema’s nog steeds eisen stellen en acties opzetten. Opiniestuk Stan De Spiegelaere, onderzoeker aan het HIVA Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (KU Leuven) en lid van de denktank Poliargus.
Kunnen we sociale vrede eisen zoals Zuhal Demir beweert? (opinie)
KNACK.BE, 15 februari 2015. Opiniestuk Stan De Spiegelare. 'De nieuwe Iron Lady van N-VA, Zuhal Demir, eiste in de Kamer sociale vrede op basis van een clausule in het IPA', schrijft onderzoeker Stan De Spiegelaere. Maar wat klopt daarvan? De Spiegelaere legt stapt voor stap uit dat IPA geen garantie is voor sociale vrede en dus niet kan afgedwongen worden.
Jan Denys: 'Ik zal al blij zijn als de regering deze arbeidsmarktagenda rond krijgt.'
TRENDS, 29 januari 2015.
De keerzijde van de kenniseconomie: ‘Jobs worden intensiever, maar eenvoudiger’
JOBAT, 24 januari 2015.
Francken: “La Flandere est un exemple d’intégration”
LA DERNIERE HEURE, 23 janvier 2015.