U bent hier: Home / Pers

HIVA in de pers

ARCHIEF | HIVA in de pers 2014

 

ACV wil 'spionnen' in bestuursraden
HET NIEUWSBLAD, 23 april 2015. In de toekomst wil de christelijke vakbond ACV eigen waarnemers installeren in de raden van bestuur van de grote bedrijven. Dat is een van de speerpunten op hun nationaal congres.
Vandaag wordt er gestaakt, maar niet van harte
DE MORGEN, 22 april 2015.
Sociaal werk moet anders in de nieuwe samenleving
SOCIALE VRAAGSTUKKEN, 21 april 2015.
Moeder, waarom werken wij?
DE MORGEN, 17 april 2015. Van de plank. De burn-out is overal - ook in de theaterwereld. Regisseur Guy Dermul maakte er een stuk over, en de KVS laat ons deze week tijdens het Armwoede-festival nadenken over werken en hoe het anders kan. Omdat een job geen noodzakelijk kwaad hoeft te zijn.
Technocraten aan het roer in België? Dan zouden dit de ministers kunnen zijn
DE MORGEN, 13 april 2015. Een partij van technocraten? Moet kunnen, liet fiscaal expert Michel Maus weten in onze weekendkrant. Maar hoe zou een regering van technocraten en academici er in ons land kunnen uit zien? We deden een poging er één samen te stellen. Maak kennis met de regering van technocraten van De Morgen.
Onderzoek naar nieuw instrument voor toekenning tegemoetkoming personen met handicap
BELGA, 9 april 2015.
Goed, graag en betaalbaar wonen
VISIE REGIO Brussel-Halle-Vilvoorde, 3 april 2015.
Ziekenhuisverblijf dreigt duurder te worden
DE STANDAARD, 31 maart 2015.
Vier op de tien poetsvrouwen werken in het zwart
DE MORGEN (bron: Het Laatste Nieuws), 17 maart 2015.
Wat met het privéarchief van koning Boudewijn?
KNACK, 11 maart 2015, p. 46. Boudewijn ontving soms in het holst van de nacht gasten. Bij sommigen staat het woordje "cosmik", wat in NAVO-kringen codetaal was voor "streng geheim". Drie maanden na het overlijden van koningin Fabiola blijft de vraag open: wat met het privéarchief van koning Boudewijn? Historici wrijven zich in de handen bij de gedachte aan Atoma-schriftjes met persoonlijke aantekeningen, brieven van bevriende staatshoofden, en lijsten van geheime ontmoetingen. 'Maar we zullen 50 jaar moeten wachten. En dat is goed.'
9 ongemakkelijke waarheden over werkloosheid
KNACK, 11 maart 2015, p. 36. Werklozen hebben eigenlijk betaalde vakantie. Langdurig werklozen zijn luie donders en profiteurs. Wie echt wil werken, vindt altijd een baan. Zelfs in crisistijd. Ook bruggepensioneerden kunnen, als ze maar genoeg moeite doen, een baan vinden. De gemeenplaatsen zijn bekend. Maar kloppen ze ook? 'Het huidige politieke beleid beklemtoont vooral de individuele verantwoordelijkheid als je werkloos wordt', zegt professor Hans De Witte van de KU Leuven. 'Het effect daarvan is dat mensen zich nog meer slachtoffer voelen van omstandigheden die ze helemaal niet in de hand hebben. Verwijzing naar vroegere HIVA-studie: Hooge & De Witte (1996), De teruggetrokkenen: verdwenen van de arbeidsmarkt?
Regering versus sociale partners, een strijd om het laatste woord (opinie)
DE MORGEN, 10 maart 2015. Opiniestuk Stan De Spiegelaere en Guy Van Gyes, beiden verbonden aan HIVA KU Leuven.
20 procent Vlaamse woningen heeft vochtprobleem
DE STANDAARD, 9 maart 2015. ‘Isoleren zonder verluchting is als wonen in een plastic zak.’ Eén Vlaamse woning op de vijf heeft last van een vochtprobleem. Isolatie zonder ventilatie doet de vochtproblemen stijgen.
Lening tweede huis fiscaal voordeliger dan eerste
DE STANDAARD, 9 maart 2015. Neveneffecten van het bizarre samenspel van Vlaamse en federale belastingregels. Door de vermindering van de woonbonus in Vlaanderen levert lenen voor een tweede woning een groter belastingvoordeel op dan voor de eerste. Wie zo’n tweede woning verhuurt, wordt bovendien gunstig belast.
Discussie over de huurindexering (video)
DE ZEVENDE DAG (Fact Check), 8 maart 2015. Cijfers van het Grote Woononderzoek vermeld binnen het kader van de discussie over de huurindexering. Kristof Heylen, Grote Woononderzoek 2013. Deel 2. Deelmarkten, woonkosten en betaalbaarheid - Deel 5. De private huurmarkt: vraag- en aanbodzijde.
Wat doen we met de oudere werkzoekende?
DEREDACTIE.BE, 5 maart 2015. Opiniestuk Mieke Van Gramberen, arbeidsmarkt- en organisatiedeskundige bij Flanders Synergy, met verwijzing naar HIVA-studie 'Wie heeft voorrang: jonge Turken of prille grijsaards?' (Capéau B., Eeman L., Groenez S., Lamberts M. 2012.)
'Een baksteen in mijn maag, maar ik kan niets kopen. Ik moet mijn geld dus 'wegsmijten' aan huur'
KNACK.BE, 4 maart 2015. Opiniestuk Lies Corneillie, Gemeenteraadslid voor Groen in Leuven en educatief medewerker bij Zuiddag vzw, met verwijzing naar het Grote Woononderzoek van het Steunpunt Wonen.
Van koopbonus naar huurbonus?
DEREDACTIE.BE, 3 maart 2015. Opiniestuk Frederic Vanhauwaert, Netwerk tegen Armoede; Kristel De Vos, Sector Samenlevingsopbouw; Joy Verstichele, Vlaams Huurdersplatform. Met verwijzing naar het Grote Woononderzoek van het Steunpunt Wonen.
'Hoe kan je de huurprijzen indexeren, terwijl de helft van de huurwoningen niet in orde is?'
KNACK.BE, 2 maart 2015. Opiniestuk Peter Mertens, voorzitter PVDA, met verwijzing naar het Grote Woononderzoek van het Steunpunt Wonen.
Voor het eerst in decennia zit huren opnieuw in de lift. Ongelijkheid op woonmarkt neemt toe
DE STANDAARD, 2 maart 2015. De laagste inkomens hebben het moeilijker om een eigen huis te kopen. Daarom huren ze vaker, maar ook op de huurmarkt neemt de betaalbaarheid af.